Το WebKit είναι η πρώτη rendering engine που υποστιρίζει client-side database αποθήκευση!

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η είδηση δεν πήρε τις διαστάσεις που θα έπρεπε, μιας και την θεωρώ εξαιρετικά σημαντική, τόσο για την εξέλιξη του internet όσο και των εφαρμογών του! Το WebKit λοιπόν, η μηχανή rendering που κρύβεται πίσω από πολλούς browsers, όπως Safari και Konqueror, είναι πρώτη μηχανή rendering που θα υποστηρίξει HTML5 client-side database αποθήκευση. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει πως οι browsers που βασίζονται στο WebKit, θα έχουν την δυνατότητα database αποθήκευσης στην client-side (browser) μεριά! Το συγκεκριμένο feature θα δώσει άπειρες επιπλέον δυνατότητες και προοπτικές στους developers οι οποίοι θα έχουν στην διάθεση τους ένα ακόμη χαρακτηριστικό, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε και φυσικά περιόριζε πολύ το web σαν πλατφόρμα εφαρμογών. Όπως όλα δείχνουν οι browser θα εξελιχθούν στην μία και μοναδική εφαρμογή που θα χρειάζεται ο μέσος χρήστης, μιας και σιγά-σιγά μετατρέπονται σε υπέρ-API για όλες τις κατηγορίες εφαρμογών.

Είμαι περίεργος να δω την απάντηση της Mozilla με την Gecko rendering engine, καθώς και της Opera στο εν λόγω θέμα (η Microsoft προβλέπω να αργεί πολύ ακόμα). Το μόνο που εύχομαι είναι να ακολουθήσουν όλοι τα επίσημα standards έτσι ώστε να μην έχουμε browser-wars 2!

 • Ενδιαφέρον αλλά μου δημιουργεί 1000 ερωτήματα για την ασφάλεια του πράγματος. Θα έχουμε και SQL injections στους client τωρα;;

 • admin

  Κοίτα η συγκεκριμένη δυνατότητα θα αργήσει πολύ ακόμα να αφομοιωθεί από τους browsers (ακόμα από το WebKit ), οπότε πιστεύω να δώσει χρόνο σε όλους έτσι ώστε να μελετηθεί ακόμη περισσότερο. Από εκεί και πέρα, ελπίζω το W3C να θέσει αυστηρούς κανόνες και standards για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

 • ωραία και τι θα έχουμε ένα dataset cache στον client? Δεν ξέρω θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να γίνει κάτι τέτοιο! Όλα τα web framework ειναι δημιουργημένα διαφορετικά!

  Καλά για το security δεν μιλάμε …..

  δύσκολο..το βλέπω..αλλα οκ ας δουμε πως θα πάει!

 • admin

  Κοίτα επειδή τα standards για την βάση δεδομένων θα τα θέσει το W3C, και όχι κάποια εταιρεία, προσωπικά ελπίζω πως θα είναι αρκετά αυστηρά και ελεγμένα έτσι ώστε να μην δημιουργούν πρόβληματα. Φυσικά τα προβλήματα θα αρχίσουν όταν οι εταιρείες κατασκευής browser, δεν θα τα τηρήσουν. Anyway, θα δούμε…