opinions

Ο καζαμίας 2008 του web developer

15/01/2008

Το ξέρω πως έχω να γράψω καιρό, ωστόσο μία η προσαρμογή στην καινούργια δουλειά, μία η  μετακόμιση σε νέο σπίτι (χωρίς internet access προς το παρόν!) καθώς και διάφορες άλλες υποχρεώσεις, άφησαν το blog μου λίγο πίσω! Μην ανησυχείτε όμως το παρακάτω post θα σας καλύψει πλήρως, μιας και θα σας ενημερώσει για το τι θα γίνει στο μέλλον, και πιο συγκεκριμένα μέσα στο 2008! Έχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Ο Internet Explorer 8 και ο Firefox 3 θα κονταροχτυπηθούν αλύπητα για μία ακόμη φορά για την πολυπόθητη θέση του default web browser στα συστήματα μας! Το περίεργο είναι πως ο Internet Explorer 8 έχει αυτήν την φορά καλύτερη rendering μηχανή από τον Firefox 3, ο οποίος όμως παραμένει σταθερά η default λύση των web developers (σε όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου πλέον και του OS X).
  • Ο Safari κερδίζει όλο και περισσότερους χρήστες! Με τις πωλήσεις της Apple να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, καθώς και με τις φορητές εκδόσεις του Safari browser για iPod touch, iPhone (generaton 1 και 2 πλέον) καθώς και του νέου ultra-portable laptop της, ο Safari έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει ένα σεβαστό ποσοστό χρηστών όπου πλέον κανένας web developer δεν μπορεί να αγνοήσει!
  • Μετά την Microsoft και την καινούργια ASP.ΝΕΤ η οποία και μεταπήδησε σε λογική MVC, η Zend, εταιρεία και δημιουργός της PHP λανσάρει και αυτή πλέον το επίσημο MVC PHP framework! Όλοι δείχνουν να ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε η Ruby και το Rails σε αυτόν τον τομέα!
  • Οι πρώτες CSS3 εντολές υποστηρίζονται ήδη από πολλούς mainstream browsers, και τα πρώτα tutorials και τεχνικές έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους! Το web design αποκτά ακόμα περισσότερα όπλα στο οπλοστάσιο του!
  • Το ελληνικό internet παραμένει άσχημο και στάσιμο, με τις ελληνικές εταιρείες να μην μπορούν ακόμα να καταλάβουν ούτε να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του. Ευτυχώς υπάρχουν πάντα και οι ευχάριστες εξαιρέσεις!

Καλό 2008 και είμαι περίεργος να δω σε πόσα από τα παραπάνω θα πέσω μέσα…