Ελληνικά εταιρικά blogs. Γιατί είμαστε τόσο πίσω στην Ελλάδα?

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, και ιδιαίτερα του χώρου της πληροφορικής και του internet, δεν έχουν αγκαλιάσει αυτήν την νέα δυνατότητα επικοινωνίας με τους πελάτες της. Όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο, τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής σκηνής, αγνοούν παντελώς αυτό το καταπληκτικό εργαλείο επικοινωνίας με τους πελάτες τους, όσο και με το κοινό γενικότερα. Τα μεγάλα ονόματα λοιπόν, όπως HOL, Wind, Vodafone, Forthnet, Cosmote, και πολλές άλλες “μεγάλες” εταιρείες, δεν συντηρούν κάποιο εταιρικό blog! Πραγματικά σκέφτομαι πόσο άμεση επικοινωνία θα μπορούσα να έχω ως χρήστης των υπηρεσιών τους σε θέματα όπως, προσφορές που έχουν, tips για τον εξοπλισμό τους (hardware/software), θέματα troubleshooting, και πολλά άλλα… Μα καλά δεν τους έχει ενημερώσει κάποιος για το θέμα? Τι να πω, ίσως πιστεύουν πως τα εκατομμύρια που δίνουν σε διαφημιστικές καμπάνιες και άλλες marketing δραστηριότητες είναι καλύτερες επενδύσεις από το να επικοινωνήσεις κατευθείαν με τον πελάτη σου…

Αντίθετα, ευχαριστιέμαι πολύ όταν μικρότερες εταιρείες κάνουν φανταστική δουλειά στο εν λόγω θέμα. Εταιρείες όπως η Mindworks, Digitalbox και x2interactive, συντηρούν 3 από τα αγαπημένα μου εταιρικά blog, τα οποία με μηδενικό κόστος αλλά με πολύ μεράκι προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στον καθένα μας, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν πως είναι πραγματικοί επαγγελματίες του χώρου! Και όλα αυτά κάνοντας και κάποια διακριτική αλλά πάνω από όλα φτηνότατη διαφήμιση των υπηρεσιών τους! Για να δούμε θα ξυπνήσουν ποτέ οι “μεγάλοι”?

 • Οι εταιρείες που αναφέρεις ώς “μεγάλες” Γιάννη αναζητούν την επικοινωνία. Την μονόδρομη όμως. Τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, αφίσες. Επικοινωνία που απλά με “χαζεύει” και πάω σαν μούλος και ψωνίζω.

  Κάθε άλλου είδους επικοινωνία (αμφίδρομη) δε νομίζω να την θέλουνε. Εδώ τηλέφωνο παίρνεις και περιμένεις 5 ώρες. Blog θα σηκώσουνε; Φασαρίες ψάχνεις; Χεχ..

 • John Tsevdos

  Συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά προσωπικά ούτε τηλεόραση βλέπω (μόνο DVD ταινίες πλέον), ούτε περιοδικά διαβάζω και γενικότερα έχω εκπαιδευτεί κατά κάποιο τρόπο, με το που βλέπω διαφήμιση, να την αγνοώ… Το ίδιο πιστεύω συμβαίνει και στους περισσότερους από εμάς ή έστω τους νεότερους σε ηλικία… Γιατί λοιπόν δεν κάποιους από εμάς (και πιστεύω είμαστε αρκετοί) την ζωή μας πιο εύκολη?!?!

 • Νομίζω ότι είχε νόημα να έχουν blog το οποίο θα ενημερώνει το κοινό για τα νέα τις εταιρία. Πιστεύω ότι δεν θα έκανε τεράστια διαφορά αλλά ούτε ότι θα ήταν αμελητέα. Όμως ο καταναλωτής θεωρείται ακόμα χαζός για να του κάνουν και blog. Και εδώ που τα λέμε μπορεί και να είναι.

 • Μπορεί και να είναι lexx? Δε νομίζω να χρειάζεται το μπορεί. Είναι. Και καλά κάνουνε και μας κοροϊδεύουνε. Γιατί “έλα μωρέ δε βαριέσαι”. Το αξίζουμε. Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες.

 • John Tsevdos

  Είναι μεγάλη η συζήτηση, ωστόσο προσωπικά θα με βόλευαν εάν υπήρχαν… Για παράδειγμα παρακολουθώ αρκετά εταιρικά blog από το εξωτερικό τα οποία με ενημερώνουν και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, τα νέα τους, τα προϊόντα τους και άλλα χίλια δυο πράγματα… Ότι δεν με ενδιαφέρει, απλά το περνάω γρήγορα στον feed reader… Δηλαδή στο εξωτερικό είναι πιο χαζοί που χρησιμοποιούν τα blog για τέτοιο σκοπό?

 • Αγαπητέ John Tsevdos, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
  Δυστυχώς ο ρόλος ενός εταιρικού blog δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος στην Ελληνική αγορά. Η αξία του δεν είναι αναγνωρισμένη ακόμα σαν εργαλείο Marketing και επικοινωνίας. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πλέον απαραίτητο για να επικοινωνήσει μια εταιρία τις ιδέες της.
  Στο εξωτερικό οι τάσεις είναι εμφανώς διαφορετικές και η χρήση των Blogs έχει βοηθήσει στην αναγνώριση εταιριών και φυσιογνωμιών, όπως είναι ο Rand Fishkin της εταιρίας SEOMoz και ο δικός μας Nick Stamoulis της εταιρίας BrickMarketing.
  Οι τάσεις και οι ανάγκες που διαμορφώνουν αυτές τις στρατηγικές είναι σαν παλιρροϊκό κύμα και κάποια στιγμή θα κάνουν την εμφάνισή τους και στους «μεγάλους» της Ελληνικής αγοράς.

 • John Tsevdos

  Ας ελπίσουμε να μην αργήσουν πολύ… Πάντως γενικά έχω την εντύπωση πως ο μέσος έλληνας επιχειρηματίας, στέλεχος κτλ. είναι πολύ ανενημέρωτος πάνω σε τέτοια θέματα!!! Και μου κάνει τρομερή εντύπωση πράγματα που λειτουργούν σωστά στο εξωτερικό, να μην υπάρχουν καν σαν έννοιες στην Ελλάδα…

 • Όπως λέει η παροιμία, “το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”. Αν δεν υπάρχει το ανάλογο κίνητρο για ενημέρωση από ψηλά, τότε δεν νομίζω να δούμε γρήγορα αλλαγές στον χώρο, μέχρι να αναλάβουν άλλοι νεότεροι, με πιο φρέσκιες ιδέες! Υπάρχουν και αξιοθαύμαστες εξαιρέσεις, στο εξωτερικό βέβαια, όπου βλέπουμε CEO’s τεράστιων εταιριών όπως η SONY και η General Motors, άνθρωποι μιας ηλικίας που στην Ελλάδα θα ήταν στην σύνταξη, να γράφουν οι ίδιοι εταιρικά blogs! Αυτό για να γίνει στην Ελλάδα… θα περάσουν πολλά χρόνια!

 • Κατά την άποψή μου το βασικότερο σημείο του προβλήματος το ανέφερες στο σώμα του post.
  “..αλλά με πολύ μεράκι..”

  Που να βρεθεί αυτό το συστατικό στις “μεγάλες” εταιρίες??
  Οι περισσότερες από αυτές που ανέφερες εξαντλούν τη δημιουργικότητά τους (αν υπάρχει κάποια τέτοια) και την ενεργητικότητά τους στο να καλλιεργούν τη διαπλοκή με το δημόσιο, το μόνο πράγμα pου γνωρίζουν να κάνουν για να επιβιώσουν.

 • John Tsevdos

  Είναι δυστυχώς η πικρή αλήθεια της ελληνικής πραγματικότητας Δημήτρη… Η άλλη αλήθεια και απορία μου, είναι πως στις “μεγάλες” ελληνικές εταιρείες μαζεύονται τόσοι άσχετοι (με κορυφαίους και εντυπωσιακούς τίλους πάντα)… Ακόμα το ψάχνω…

 • >> Η άλλη αλήθεια και απορία μου, είναι πως στις >>“μεγάλες” ελληνικές εταιρείες μαζεύονται τόσοι άσχετοι >>(με κορυφαίους και εντυπωσιακούς τίλους πάντα)… >>Ακόμα το ψάχνω…

  Μήπως γιατί αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν, έχουν όρεξη και ιδέες προτιμούν (ή αναγκάζονται) να διοκιμάζουν μόνοι τους την τύχη τους εκτός αυτών των εταιριών ?
  Έτσι κι αλλιώς ανάμεσα σε τόσους άσχετους δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποδόσουν σωστά.
  Ασε που οι άσχετοι που τελικά διευθύνουν τις καταστάσεις αυτές δεν θέλουν γνώστες και ανθρώπους με όρεξη ανάμεσά τους γιατί φοβούνται οτι στο τέλος θα αποκαλυφθεί πόσο άσχετοι είναι!