Text Link Ads Vs. Google Adsence : Ποιο είναι καλύτερη λύση?

Μόλις στήσατε το πρώτο σας blog/site και ψάχνεται κάποιους σπόνσορες έτσι ώστε να καταφέρετε να το συντηρήσετε με κάποιον τρόπο. Ήδη ξοδεύεται αρκετές ώρες γι αυτό, οπότε έχετε ακόμα έναν σοβαρό λόγο να το εκμεταλλευτείτε και να βγάλετε μερικά έξοδα του, έτσι ώστε να γίνει και η συντήρηση του ευκολότερη. Η κλασική ερώτηση πολλών φίλων του blog λοιπόν, είναι εξής : Ποια υπηρεσία προτείνεις γι αυτό τον σκοπό?

Η απάντηση, όπως και οι περισσότερες απαντήσεις στον χώρο μας, εξαρτάτε από πολλά πράγματα… Τα δύο σημαντικότερα στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στο blog μας (ελληνικά, αγγλικά ή κάποια άλλη) και το δεύτερο σε ποια χώρα κατοικούμε (κάτοικος εξωτερικού ή Ελλάδας) έτσι ώστε να ξέρουμε εάν και ποιες τράπεζες υποστηρίζουν τα διαφημιστικά δίκτυα. Οι συμβουλές του post έχουν να κάνουν με τον έλληνα blogger που γράφει στην ελληνική γλώσσα και μένει στην Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνεται κάποιος κάτοικος εξωτερικού (ειδικότερα Αμερικής ή Καναδά) έχει περισσότερες επιλογές σε υπηρεσίες (και τραπεζικά θέματα) ενώ λογικό είναι να έχει και περισσότερο traffic εάν γράφει σε κάποια άλλη γλώσσα, όπως αγγλικά.

Προσωπικά σαν έλληνας blogger (που γράφει στην ελληνική γλώσσα εννοώ) χρησιμοποιώ 2 εντελώς διαφορετικές υπηρεσίες, το Google Adsence και το Text Link Ads. Το γνωστό σε όλους Adsence αναλαμβάνει να εμφανίζει ανάλογα με το περιεχόμενο του site σας σχετικές διαφημίσεις. Όσα πιο πολλά click κάνουν οι επισκέπτες σας σε αυτές στις διαφημίσεις, τόσο πιο πολλά χρήματα κερδίζετε. Από την άλλη στο Text Link Ads δηλώνεται πόσες διαφημίσεις (οι οποίες είναι απλά links) θέλετε να εμφανίζονται στο site σας, και στην συνέχεια ανάλογα με το traffic που έχετε, το Text Link Ads κοστολογεί το κάθε link. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληρώσει το εν λόγω ποσό και να διαφημιστεί στο site σας.

Γενικότερα, πιστεύω πως το Text Link Ads είναι ένας πολύ πιο εύκολος και ξένοιαστος τρόπος διαφήμισης. Απλά εγκαθιστάτε το scriptακι και μόλις εγκριθεί το site σας, ενεργοποιούνται οι διαφημίσεις/links. Στην συνέχεια στο τέλος κάθε μήνα σας πληρώνει, εφόσον έχετε κέρδος φυσικά, στο PayPal. Τόσο εύκολο και απλό είναι σε θέμα διαχείρισης. Από την άλλη μεριά, το Adsence θέλει αρκετή μελέτη όπως και αρκετές τεχνικές, αλλά και marketing γνώσεις, έτσι ώστε να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα. Πρέπει με απλά λόγια να ξέρετε τι κάνετε πριν αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε. Φυσικά εάν επέλεγα να γράφω μόνο στα αγγλικά, θα επέλεγα το Adsence, μιας και το traffic θα ήταν διαφορετικό και η συγκεκριμένη υπηρεσία αφήνει πάρα πολλά περιθώρια κέρδους. Δυστυχώς όμως δεν είναι και η καλύτερη λύση ενός μέσου έλληνα blogger…

Τέλος περιμένω να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός μου στην νέα υπηρεσία διαφήμισης BuySellAds η οποία δουλεύει σε beta έκδοση ακόμη, ωστόσο έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει πολλά γνωστά blog και sites με υπηρεσίες της. Πάντως είναι εμφανές πως στην Ελλάδα λείπει μια τέτοια ελληνική υπηρεσία και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος μεγάλος οργανισμός/εταιρεία δεν ασχολείται με το θέμα…

 • Ποιος να πάει να κοντράρει τη Google; Μπορούν;

  Αυτοί έχουν λογισμικό, διεθνείς συνεργασίες και εμπειρία.

  Εδώ ποιος θα το κάνει; Είχα κι εγώ την ίδια απορία παλαιότερα αλλά φυσικά δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

  Μεταξύ των δύο ψηφίζω Adsense δαγκωτό, μακράν ότι καλύτερο…

 • John Tsevdos

  Με την Google καλά τα λες, είναι πλέον πανίσχυρη στο web…

  Ένα ελληνικό δίκτυο διαφήμισης πιστεύω πως πραγματικά λείπει από την Ελλάδα. Τώρα ποιος θα το υλοποιήσει, αυτό είναι άλλο και δύσκολο θέμα…

  Κάνεις τίποτα με το Adsense? Προσωπικά το έχω βάλει για testing πιο πολύ, παρά για λεφτά που μου δίνει (γιατί πολύ απλά δεν έχω βγάλει πάνω από 5 ευρώ τον μήνα!)… Έχω την αίσθηση πως παίρνει πολύ σοβαρά το θέμα traffic που στην ελληνική γλώσσα είναι ήδη μειωμένο, ενώ αν και το blog σου έχει συγκεκριμένο θέμα και κοινό (σαν το δικό μου), τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα… Μήπως κάνω κάτι λάθος?!?!

 • Λίγα πράγματα, δεν είναι για να ζήσεις, μόνο για να κερνάει καναν καφέ για τον κόπο. 😉

  Πώς να κάνεις το σουξέ των blog του εξωτερικού όταν αυτοί απευθύνονται σε όλους μας κι εμείς απευθυνόμαστε σε ένα μικρό χωριό.

  Επιπλέον είναι λογικό μικρά blog να μην κάνουν κίνηση όταν μεγάλοι οργανισμοί έχουν πλέον Adsense (ΑΝΤ1, Έθνος, κλπ). Αυτοί ξέρω ότι βγάζουν αρκετά χρήματα…

 • Καταρχήν θέλω να πω πως συμφωνώ 100% με τον Γιάννη στο θέμα “ευκολίας” χρήσης μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

  Το adsense πλέον το ξέρει και η κουτσή μαρία [ όχι αυτή που έχει site… :p ] αλλά πριν 2-3 χρόνια [ τότε που ξεκίνησε mainstream το TLA ] έπρεπε να κάτσεις να διαβάσεις, να πειραματιστείς, να αγχωθείς, να να να… για να βγάζεις μερικά cents / μέρα [ τηρουμένων των αναλογιών πάντα… ]

  Εδώ και 1-2 βδομάδες αγοράσε κάποιος link στο blog μου απ’ το TLA και το placement υπήρχε εδώ και 4 μήνες… not bad! Ένα standard έσοδο που καλύπτει κάποια έξοδα εν αντιθέση με “σκαμπανεβάσματα” δεν βλάπτει ποτέ!

  Στην τελική, η μία υπηρεσία δεν αποκλείει την άλλη και με ένα καλό προγραμματισμό μπορούν να συνυπάρξουν όχι μόνο προσφέροντας περισσότερα έσοδα αλλά και μειώνοντας τις διαφημίσεις που θα βλέπει συνολικά ένας επισκέπτης. [ π.χ. TLA @ sidebar, Google Adsense @ entry page ]

  @Σ.Κ.: Το αν θα χτυπήσει την Google δεν το ξέρουμε, πάντως το στοίχημα βιωσιμότητας νομίζω ότι το κέρδισε καθώς συνεχίσει να αποκτά advertisers & publishers [ που τους επιλέγει! ] παρόλο που στα λίγα χρόνια που υπάρχει, έχουν παρουσιαστεί – και έχουν πιάσει πάτο – διάφορες ανταγωνιστικές υπηρεσίες…

 • Αν θέλετε να επιλέξετε κάποια εταιρία εκτός google για διαφημίσεις καλύτερα να αποφύγετε την TLA γιατι το google θα σας δώσει penalty (όπως έχει δώσει στα περισσότερα sites που βρίσκονται στο δίκτυο αλλα και στο ίδιο το δίκτυο) λόγω του οτι ουσιαστικά πουλάτε links καθαρά και μόνο για το SEO του διαφημιζόμενου.

  Σχετικά με τα λεφτά απλά ήθελα να σας πώ οτι προσωπικά ζώ απο το adsense οπότε αν δέν κερδίζετε αρκετά μήν το ρίχνετε στην ελληνική αγορά – η οποία πλέον είναι αξιόλογη και στην χώρα μας – αλλα στο placement, το traffic κτλ του site σας.

  Αν τώρα το site σας παίρνει clicks των 2 cent δοκιμάστε και άλλα δίκτυα (πχ. adbrite) γιατι προφανώς το περιεχόμενό σας δέν είναι αρκετά niche.

  Γιάννη στο blog σου καλύτερα την διαφήμιση που έχεις στο sidebar να την βάλεις ακριβώς μετά το άρθρο, πρίν απο τα σχόλια. Λογικά θα δείς καλύτερα αποτελέσματα. Γενικά σε ένα blog ο κόσμος πρώτα διαβάζει το περιεχόμενο – ή το τρέχει με το mouse – και μετά αποφασίζει την επόμενη κίνησή του. Οπότε είναι πιο πιθανό να κάνει κλίκ αν φυσικά δέν υπάρχει κάτι άλλο να κάνει στο site.

 • John Tsevdos

  Σωστός ο HitMan αλλά και ο Νίκος! Δεν ήξερα πως η Google κάνει κάτι τέτοιο σε όσους χρησιμοποιούν TLA, ωστόσο μάλλον έχεις δίκιο! Μήπως να έβγαζα τελείως το TLA? (έτσι κι αλλιώς και αυτό ψυχούλα μου δίνει πλέον – κάποτε μου έδινε ικανοποιητικά χρήματα…)

 • Είναι αλήθεια ότι η Google δίνει PR penalty σε όσους χρησιμοποιούν TLA. Το βρίσκω εντελώς εκβιαστικό…

  Θα μπορούσε να βρεθεί μια μέση λύση αλλά… Google!

  Προσωπικά, θα περιμένω το τέλος του μήνα για να δω τι θα κάνω σχετικά με το πρόγραμμα.

 • Γενικώς το Google δίνει pentaly σε όποιον πουλάει links χωρίς το rel=”nofollow” attribute.

  Για αυτό και η TLA εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα απο το προσκήνιο καθώς και τα περισσότερα μεγάλα directories.

 • John Tsevdos

  Και μάλλον θα εξαφανιστεί και από το δικό μου site, ωστόσο είναι και λίγο άδικο… Τι να κάνουμε όμως, Google είναι αυτή.

 • Κι εγώ στο xblog.gr μόνο AdSense έχω… Και δε θέλω σε καμία περίπτωση να ρισκάρω τις υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα της Google για μερικά text-link-ads.

 • Βρέθηκα εδώ μέσα απότ ο webz.gr διαβάζοντας ένα σχόλιο του JohnTsevdos. Η δική μου εμπειρία από το adsense είναι ανάμεικτη. Το χρησιμοποιώ σε 2 site. Από το ένα έχω όφελος επειδή το traffic του είναι πολύ μεγάλο ενώ από το άλλο με πολλαπλάσια μικρότερο traffic κερδίζω τα ίδια απλά και μόνο επειδή οι επισκέπτες του κλικάρουν σχεδόν πάντα πάνω τους…

  Και κάτι άλλο σχετικά με το περιεχόμενο και την γλώσσα. Σε μια σελίδα υπάρχουν ονόματα ποδοσφαιρικών ομάδων και όποτε μπαίνω εκεί το adsense μου δίνει 100% Link για κάποια πόλη σχετική με κάποια ομάδα που είναι γραμμένη στη σελίδα. Θεωρώ λοιπόν ότι ακόμα και σε Ελληνικό περιεχόμενο τα links είναι σχετικότατα.

  Χάρηκα που τα είπαμε..

 • John Tsevdos

  Ευχαριστώ για τις όποιες διευκρινήσεις gpanoutsos… Είναι περίεργο και απρόβλεπτο πράγμα το Adsense πάντως…

  Μήπως πρέπει να το γυρίσω στα αθλητικά posts 😉

 • Αν και βρήκα το θέμα 2 χρόνια μετά την τελευταία απάντηση,να πω ότι σε μια σελίδα μου που χρησιμοποιώ TLA ούττε penalty πήρα ούτε τίποτα.Το αντιθετο μάλιστα.Έχει Page Rank 4 και από το TLA βγάζω ένα ικανοποιητικό ποσό κάθε μήνα για να καλύπτω τα έξοδα της σελίδας.Με το adsense κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να σε διαγράψουν και όσα έχεις κερδίσει να μην τα εισπράξεις ποτέ.

 • John Tsevdos

  Τι να σου πω ρε φίλε, εγώ που είχα χρησιμοποιήσει την υπηρεσία την είχα πατήσει. Προσωπικά πιστεύω πως ήταν κακία από την Google, οπότε ίσως κατάλαβαν το λάθος/κακία τους και το διόρθωσαν πλέον…