6+1 δωρεάν UI libraries

Οι web εφαρμογές έχουν ήδη κατακτήσει και το desktop με τα διάφορα widgets αλλά και τις πολλές πλέον RIA εφαρμογές. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι developers τέτοιων εφαρμογών είναι πως πολλές φορές δεν υπάρχει κάποια έτοιμη βάση έτσι ώστε να αναπτύξουν πιο γρήγορα και εύκολα τα διάφορα User Interfaces. Συνήθως πρέπει σε κάθε νέο project να ξανανανακαλύπτουν τον τροχό, ενώ εάν δεν υπάρχει και κάποιος καλός σχεδιασμός, είναι δύσκολο να ξαναχρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα user interfaces. Παρακάτω παρουσιάζω 6 δωρεάν (και μία σχεδόν δωρεάν) λύσεις για το παραπάνω πρόβλημα. Τα παρακάτω UI Frameworks/libraries είναι πολύ παραμετροποιήσημα και προσφέρουν αμέσως πολλές UI λύσεις όπως drag ‘n drop, κουμπιά επιλογών, tabs, παράθυρα και γενικότερα ότι μπορεί να ζητήσει κάποιος από ένα user interface. Έχουμε και λέμε λοιπόν :

 1. Το Echo Web Framework είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή λύση, ωστόσο έχω την αίσθηση πως θα είναι αρκετά πολύπλοκο στην χρήση. Όπως και να έχει το demo του είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, οπότε  σίγουρα αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.
 2. Το γνωστότερο ίσως από όλα είναι το Yahoo! User Interface (YUI), το οποίο παραμένει μια πολύ καλή και δοκιμασμένη λύση. Το πολύ καλό documentation, τα πολλά resources και tutorials, αλλά και το τεράστιο community που έχει χτιστεί γύρω του, είναι τα μεγάλα του πλεονεκτήματα.
 3. Το jQuery UI είναι η επίσημη λύση του jQuery στο θέμα user interface. Αξιόλογο, εύκολο στην χρήση και κυρίως με πολύ καλό support αλλά και μεγάλο community από πίσω του.
 4. Το mochaui είναι και αυτό μια ενδιαφέρουσα UI λύση για την Mootools library αυτήν την φορά.
 5. Το Jitsu είναι μια ενδιαφέρουσα λύση για την δημιουργία UI, ωστόσο έχω την αίσθηση πως τα περισσότερα πράγματα που προσφέρει γίνονται πολύ πιο εύκολα με άλλες libraries. Όπως και να έχει πάντως, καλό θα είναι να την έχετε υπόψη σας.
 6. Το iWebKit είναι η καλύτερη λύση για δημιουργία εφαρμογών που στοχεύουν στο iPhone και το iPod touch.
 7. Τέλος υπάρχει και τo IT Mill είναι μια πολύ οργανωμένη και ολοκληρωμένη λύση. Το framework είναι open source, με πολλές δυνατότητες και χαρακτηριστικά, ενώ η εταιρεία προσφέρει σε πολύ λογικές τιμές κάποια εργαλεία και επίσημη υποστήριξη. Έτσι αν και μπορεί να ξοδέψετε κάτι παραπάνω στην αρχή, σίγουρα αξίζει, μιας και μακροπρόθεσμα μπορείτε να γλιτώσετε πολύ περισσότερα χρήματα, χρόνο και κόπο.

Όποιος έχει να προσθέσει κάτι ας αφήσει ένα comment, έτσι ώστε να οργανονώμαστε σιγα-σιγά και σε αυτό το θέμα…

 • Πολύ καλό είναι το http://extjs.com/ το οποίο είναι open source, συνεργάζεται με jquery,prototypes,yui. Έχει controls, άλλα και ολοκληρωμένες εφαρμογές όπως feed viewer. Υπάρχει καλό support, και πολλές open source εφαρμογές βασισμένες σε αυτό όπως το http://extplorer.sourceforge.net/.

 • Πολύ ενδιαφέρον το post Γιάννη.
  Θα είχε επιπλέον ενδιαφέρον αν είχαμε κάποια σχόλια από κάποιους ανθρώπους που τα έχουν χρησιμοποιήσει σε real projects, για το είδος των εφαρμογών που το καθένα είναι καλύτερο π.χ. transactional CRUD apps, content management and publishing, γιατί είναι δεδομένο ότι πέρα από τα frameworks του back end, ORM, MVC κλπ το front end χρειάζεται κι αυτό ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να στηρίζεσαι.

 • John Tsevdos

  @Kostas Theodorou : Πολύ καλή αναφορά το Ext JS Κώστα! Δείχνει φοβερά δυνατό και καλοσχεδιασμένο… Thanks for sharing

  @pkontopoulos : Για να δούμε θα βρούμε κανέναν που να μας πει real-life εμπειρία… Θα με ενδιέφερε και εμένα πολύ. Πάντως Πάνο έχεις απόλυτο δίκιο, και η client-side μεριά έχει καταντήσει να είναι όσο πολύπλοκη, όσο και η server-side, με πολλά Frameworks, libraries και patterns!!!

 • Πολύ καλή λίστα Γιάννη. Δεν τα έχω δεί όλα όσα αναφέρεις αλλά έχω καταπιαστεί αρκετά με το Ext JS που ανέφερε ο κώστας και πιστεύω πως πρόκειται πλέον για πολύ “ώριμη” βιβλιοθήκη που προσφέρει άπειρα πράγματα.