Γράψτε HTML5 χρησιμοποιώντας XHTML…

Πολλοί είναι αυτοί που παραπονιούνται πως ενώ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την καινούργια markup (HTML5), και όλα τα ωραία semantics που περιέχει, δυστυχώς είναι ακόμα κάπως νωρίς για μια τέτοια αλλαγή, ιδιαίτερα σε μεγάλα sites. Ευτυχώς για όλους εμάς όμως, κάποιοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα δημιουργικοί και βρήκαν μια πολύ εύκολη και πρακτική λύση. Χρησιμοποιώντας απλά την υπάρχον XHTML μαζί με κάποιες συγκεκριμένες και προκαθορισμένες κλάσεις, μπορούμε να προσφέρουμε τα semantics της HTML5 στην (X)HTML μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να προσθέσετε στα elements σας κάποιες κλάσεις όπως article, section, header κτλ.

Ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες λοιπόν, αν και συνεχίζουμε να γράφουμε την παλιά, καλή και δοκιμασμένη XHTML, κερδίζουμε δύο πράγματα: Πρώτον μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε και να χρησιμοποιούμε την HTML5, η οποία έχει αρκετές διαφορές και ιδιαιτερότητες από την (X)HTML. Τέλος, το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι πως το site μας θα είναι κατά 99% έτοιμο (σε markup επίπεδο τουλάχιστον) όταν αποφασίσουμε να το αναβαθμίσουμε σε πραγματική HTML5. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να αντικαταστήσουμε τα παλιομοδίτικα divs με τα καινούργια πιο semantic elements.

Προσωπικά θα προσπαθήσω να εισάγω αυτό τον τρόπο συγγραφής markup σε καινούργια projects, μιας και μόνο κερδισμένος μπορώ να βγω από αυτήν την διαδικασία. Όσοι ενδιαφέρεστε και θέλετε να ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στα παραπάνω links τα οποία περιέχουν τις πιο τεχνικές λεπτομέρειες.

 • Νίκος

  Αυτοί που εναγωνιούν για το HTML5 είναι αυτοί που βαριούνται ή δε ξέρουν να χρησιμοποιούν το XHTML.
  Επίσης εντύπωση μου κάνει που όλοι σπεύδουν για hardware acceleration ενώ το HTML5 πλησιάζει…

 • John Tsevdos

  Γεια χαρά Nick! Τι να σου πω, εγώ πιστεύω πως πιο δύσκολα θα γράψουν HTML5 οι άσχετοι από αυτούς που ήδη ξέρουν XHTML…

 • @Νίκος:

  Μα η HTML5 δεν είναι ανταγωνιστής της XHTML. Η HTML5 προβλέπει και XML serialization, αρκεί να σταλεί με το σωστό Content-type (application/xhtml+xml ή application/xml, ίσως να επιτρέπονται και κάποια ακόμα) και έγκυρη XML σύνταξη. Το μόνο που ακυρώνει είναι τα “μούφα” XHTML documents που ήταν της μοδός 1-2 χρόνια πριν, δηλαδή XHTML με λάθος Content-type και (κατά συνέπεια) χωρίς λόγο ύπαρξης (αφού η XHTML δεν δημιουργήθηκε για τη συντακτική μας ικανοποίηση, προσφέρει απτά πλεονεκτήματα όταν χρησιμοποιείται σωστά — πχ extensibility)

  Όσο για το hardware acceleration και την HTML5, αδυνατώ να δω τη σύνδεση και πώς η τελευταία ακυρώνει την ανάγκη για το πρώτο. :-S

 • Καλησπέρα, πολύ όμορφο το blog σου. Κάθε αλλαγή έχει υπερ και κατά. Ειδικά στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την προσαρμογή.

 • John Tsevdos

  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Εύα, ωστόσο το θέλει το re-design του το blogακι…

 • Θα βρεις το χρόνο και θα το τακτοποιήσεις. Αρκεί που έχεις την ευαισθησία και την αισθητική. Σε ευχαριστώ που μου απάντησες.