Το τελευταίο(;) ελληνικό post

Εδώ και αρκετό καιρό σκέφτομαι διάφορα πράγματα για το μέλλον αυτού του blog, και το σημαντικότερο από αυτά είναι σε τι γλώσσα θα συνεχίσει να υπάρχει. Δυστυχώς ή ευτυχώς (όπως το πάρει κανείς), πιστεύω πως το blog θα είχε περισσότερο νόημα εάν γραφόταν στα αγγλικά για 2 κυρίως λόγους:

 • Οι περισσότεροι αναγνώστες που με διαβάζουν τακτικά, πιστεύω πως δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να με ακολουθήσουν και στα αγγλικά.
 • Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι πως θα μπορούν να το διαβάζουν και φυσικά να αλληλεπιδρούν με αυτό web experts από όλη την γη (αγγλικά δεν μιλάνε μόνο οι Άγγλοι/Αμερικάνοι).

Έχω την αίσθηση πως με μια τέτοια κίνηση θα βγούμε όλοι κερδισμένοι, μιας και ο πήχης θα ανέβει αρκετά , αλλά και η κοινότητα λογικά θα μεγαλώσει. Τώρα για τους αναγνώστες που δεν έχουν όρεξη να διαβάζουν αγγλικά, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να τους κάνω πολλά, πέρα από το να τους παραπέμψω σε εργαλεία που θα κάνουν  την ζωή τους ευκολότερη…

Η ιδέα ως τώρα, τουλάχιστον όπως την έχω στο μυαλό μου, είναι να κρατήσω το ίδιο domain, να κρατήσω όλα τα ελληνικά posts σαν αρχείο – κοινός δεν αλλάζω τίποτα, όλα μένουν όπως είναι – και απλά ξεκινάω να γράφω από εδώ και πέρα στα αγγλικά. Αλήθεια τι γνώμη έχετε γι’ αυτό; Μήπως να ξεκινήσω σε καινούργιο/καθαρό domain; Μήπως ξεχνάω/δεν ξέρω κάτι που έχει να κάνει με την SEO μεριά του θέματος;

Περιμένω σχόλια για το πως να κινηθώ, και εάν φυσικά έχει νόημα ή παραπάνω σκέψη…

 • Όλα εξαρτώνται από το τι θες να πετύχεις με την αλλαγή της γλώσσας νομίζω. Θες να πιάσεις ένα διαφορετικό κοινό; Να μιλήσεις για πιο εξειδικευμένα θέματα στα οποία δε θα βρεις και πολλούς έλληνες να το παρακολουθούν;

  Όπως και να ‘χει, τα αγγλικά, ακριβώς επειδή δεν είναι η μητρική μας γλώσσα, είναι πιο δύσκολα.

  Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!

 • Εγώ προσωπικά διαφωνώ με την αλλαγή της γλώσσας. Το να έχει και αγγλικά άλλα και ελληνικά άρθρα θα χάσει τον χαρακτήρα του. Εμένα είναι ένα από τα αγαπημένα μου blog και πιστεύω και σε πολλούς άλλους Έλληνες developers.

  Πάντως ότι και να αποφασίσεις σου εύχομαι καλή επιτυχία.

 • Ουυυυυ τα λεφτα μας πίσωωωω ρεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :DDDDDDDDDD

 • Εγώ προσωπικά διαφωνώ με την αλλαγή της γλώσσας. Το να έχει και αγγλικά άλλα και ελληνικά άρθρα θα χάσει τον χαρακτήρα του. Εμένα είναι ένα από τα αγαπημένα μου blog και πιστεύω και σε πολλούς άλλους Έλληνες developers.
  +1

 • Αν δεν σε περιορίσουν τα αγγλικά με κάποιον τρόπο τότε για μένα είναι μονόδρομος.

  Σκέψου το και αλλιώς. Πόσοι άγγλοι bloggers θα άλλαζαν το blog τους από τα αγγλικά στα ελληνικά 😛

 • Το θέμα είναι ποιος είναι ο στόχος σου.

  Με άλλα λόγια, το να γυρίσεις το blog στ’ αγγλικά σημαίνει εξ αντικειμένου ότι μπαίνεις σε μια πολύ πιο ανταγωνιστική αρένα. Δηλαδή, αγγλόφωνα blog σαν το δικό σου υπάρχουν χιλιάδες, εκατομμύρια ίσως, ελληνόφωνα όμως, ελάχιστα έως λίγα -άρα, έχεις λιγότερο ανταγωνισμό στα ελληνικά.

  Εν πάση περιπτώσει, όπως είπα, το θέμα είναι ποιος είναι ο στόχος σου. Ή, αλλιώς, ποιες είναι οι δυνάμεις, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές σου (SWOT). Σε αυτά, εσύ μόνο μπορείς να δώσεις απάντηση.

 • GeorgeT

  και αγγλικά δεν με χαλάει πάντως.
  ειδικά για το θέμα που έχει το blog.

 • Hey man,

  όπως κρίνω εγώ τον στόχο που πιθανότατα έχεις από αυτό το blog, βλέπω τα Αγγλικά ως σωστή επιλογή.
  Το tsevdos.com είναι ήδη γνωστό στην Ελληνική κοινότητα designers & developers και κανείς δεν θα φύγει επειδή θα γράφεις στα Αγγλικά γιατί όλοι όσοι σε διαβάζουν τώρα ενδιαφέρονται να ακούσουν τι έχεις να πεις εσύ, άσχετα με τη γλώσσα που χρησιμοποιείς.
  Με τα Αγγλικά θα προσελκύσεις κι άλλους αναγνώστες και άσχετα με τον ανταγωνισμό, όταν έχεις κάτι να πεις, το κοινό θα σε βρει μόνο του.

  Οπότε go for it. Good luck!

 • Και μένα η άποψη μου είναι να μείνεις στα Ελληνικά. Δεν έχει να κάνει με το πως χρησιμοποιεί την Αγγλική γλώσσα κανείς αλλά το blog σου μέχρι τώρα έχει ένα συγκεκριμένο ύφος.

  Μαζί σου όποια και αν είναι η απόφαση σου 🙂

 • lol

  Φίλε Τσε, το τελευταίο διάστημα έχουμε χαθεί οφείλω να ομολογήσω… 🙂 αλλά παρόλα αυτά λόγω της νέας εργασίας μου, “αναγκάστηκα” να ασχοληθώ με web marketing και με SEO, δεν υπάρχει σχετική εμπειρία και επειδή πιστεύω σε εσένα και στις γνώσεις σου, θεωρώ ότι έχω να μάθω πολλά! Όπως λες κι εσύ το κοινό σου λογικά δεν θα έχει πρόβλημα, αλλά μπαίνεις σε μια άλλη αγορά και διαφορετική νοοτροπία και φοβάμαι πως η τόσο πολύ καλή προσπάθεια σου εδώ θα χαθεί μέσα σε έναν κυκεώνα από παρόμοια blog. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα, και να τα προωθήσουμε στην ξένη αγορά σαν ελληνικά προϊόντα, αναγκάζοντας κάποιους που όντως θα θέλουν να δουν τις δικές σου απόψεις να χρησιμοποιήσουν εκείνοι τα εργαλεία που προτίνεις για να μεταφράσουν το συγκεκριμένο από τα ελληνικά σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα! Πιστεύω επίσης ότι μόνο και μόνο σαν γλώσσα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα! Και δεν το λέω αυτό εθνικά σκεπτόμενος… απλά δεν μου αρέσει η λογική ότι είναι καλό για να φαίνεται ακόμα καλύτερο θα πρέπει να γίνει και στα αγγλικά! Τώρα ότι και να αποφασίσεις ξέρω ότι θα είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορείς να κάνεις, και θα τη στηρίξουμε και αυτή!

 • Spiros

  Ε ρε φίλε, φτιάξε ένα δεύτερο blog στα αγγλικά, βάλε και μερικά από τα άρθρα σου μεταφρασμένα, συνέχισε να γράφεις και στα 2, και όταν έρθει ο καιρός αποφασίζεις αν θα τα ενοποιήσεις η όχι.

 • η δική μου άποψη είναι ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσεις ένα blog από την αρχή μόνο στα Αγγλικά, έτσι και αλλιώς για το αγγλόφωνο κοινό είτε αυτό είτε εκείνο από το μηδέν θα ξεκινήσουν, σίγουρα το κοινό που σε ακολουθεί στα ελληνικά θα έρθει και εκεί εφόσον το περιεχόμενο είναι μοναδικό, αλλά το να γυρίσει ξαφνικά στα αγγλικά, χωρίς να έχεις κάποιον στόχο στον μυαλό σου (βλ. SWOT analysis που λέει και ο bizwriter), είναι μάλλον μάταιο.

  Μαζί σου όπως και να έχει.

 • John Tsevdos

  Γεια χαρά σε όλους και σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις/σχόλια σας! Με βοήθησαν αφάνταστα και τελικά θα κρατήσω το εν λόγω blog ως έχει, μιας και απ ότι φαίνεται το γουστάρει αρκετός κόσμος. Κατά πάσα πιθανότητα θα βρω άλλο domain (ή ίσως δημιουργήσω κάποιο sub-domain εδώ) για να ξεκινήσω και την αγγλική μου προσπάθεια…

  Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους!

 • Νάις 🙂