WordPress 3.0 : Μια πρώτη ματιά

To WordPress 3.0 είναι επιτέλους έτοιμο και είπα να γράψω και εγώ 2-3 πραγματάκια που μου αρέσουν σε αυτό. Καταρχάς πιστεύω πως η συγκεκριμένη version είναι η πιο ολοκληρωμένη που έχει εμφανιστεί, μιας και προσθέτει πολλά απαραίτητα features όπως custom post types και taxonomies (δύο από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα που είχε το WordPress μέχρι τώρα), ένα καινούργιο Drupal-like menu system (αρκετά δυνατό και πολύ χρήσιμο, μιας και ο παλιός τρόπος δημιουργίας μενού κούραζε πολύ) και φυσικά η δυνατότητα του να δημιουργείς πολλαπλά blogs με ένα installation (συγχώνευση με το WordPress MU).

Το κακά νέα είναι πως τα περισσότερα από τα παραπάνω features (εκτός από το menu system), γίνονται με κώδικα, ωστόσο είμαι σίγουρος πως θα δούμε πολύ σύντομα plugins που θα αναλαμβάνουν αυτή την δύσκολη δουλειά, και τα πάντα θα γίνονται ευκολότερα μέσα από κάποιο UI (κάπου είχα δει ένα custom post type plug in, αλλά δεν το έκανα bookmark 🙁 ). Όπως και να έχει, είναι το καλύτερο update μέχρι στιγμής και ελπίζω να λυθούν γρήγορα τα μικρό-προβληματάκια και οι ελλείψεις που ανέφερα. Προσωπικά θα ήθελα να δω και κάποια αναβάθμιση στο templating engine, ωστόσο τους δικαιολογώ και το περιμένω σε επόμενη version. Γενικά πάντως μιλάμε πλέον για ένα αξιοπρεπέστατο CMS που μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί σε μικρομεσαία sites. (Δείτε και το εντυπωσιακό videάκι).

Update : Τελικά το plug in που σας έλεγα λέγεται GD Custom Posts And Taxonomies Tools (απλά φανταστικό)!

 • Ωιμέ, καταστροφή και πανικός αν βγουν *κι άλλα* plugins.
  Τα plugins είναι κατά τη γνώμη μου η συμφορά του WordPress, αφού ο κάθε wannabe developer φτιάχνει το δικό του.

  Με αυτό το φοβερό άνοιγμα της πλατφόρμας πιστεύω ότι το WordPress γυρίζει την πλάτη στους επαγγελματίες.

  Πρόσφατα προσπαθούσα να κάνω ένα κάπως περίεργο filtering σε κάποια posts και βρήκα 4 plugins που κάνουν την ίδια δουλειά! Βέβαια, θα μπορούσα να διαβάσω το manual, να γράψω δυο γραμμές κώδικα και να κάνω αυτό που θέλω. Όπως και έγινε τελικά. (Δεν είμαι developer όπως ξέρεις, ούτε έχω κάποιο τέτοιο background.)

  Αν το WordPress θέλει να είναι κάτι περισσότερο από μια παιδική χαρά των νέων στο χώρο, οφείλει να γίνει πιο εκλεκτικό. Δεν υπονοώ ότι δεν μπορεί να κάνει πολλές δουλειές πάρα πολύ καλά. Μπορεί και παραμπορεί και είναι super. Αλλά δεν παύει να είναι μια πλατφόρμα που το κοινό της τη μολύνει από ένα σημείο και μετά. Και θες πολλή αποφασιστικότητα να κλείσεις τα μάτια και τ’ αυτιά σου ώστε να δουλέψεις απερίσπαστος.

  Πάντως για blogging, το WordPress έχει ήδη ξεπεραστεί από το Tumblr και το Posterous. Άρα κάπου αλλού πρέπει να το πάει.

  (Καλύτερα να κάνω ένα post κάποια στιγμή, παρά να σου τρώω το χώρο εδώ.)

 • Το plugin που λές Γιάννη είναι το http://wordpress.org/extend/plugins/custom-post-type-ui/

  Το καλό που έχει είναι πως εκτός από τα types/taxonomies που δημιουργείς οπτικά ανιχνεύει και όσα έχεις κάνει χειροκίνητα (στο functions.php) και σου τα εμφανίζει προς επεξεργασία.

  Αυτό μαζί με το Simple Fields ( http://eskapism.se/code-playground/simple-fields/ ) Πιστεύω πως είναι τα μοναδικά plugins που χρειάζεται κανείς για να φτιάξει ένα δυνατό ακόμα και πολύπλοκο site.

  Σε αυτό που λέει ο Γιάννης συμφωνώ και εντάξει δε με χαλάει να έχω επιλογές απλά με ενοχλεί που δεν υπάρχει κάποιο σύστημα αξιολόγησης να πετάει τη σαβούρα.

 • John Tsevdos

  @porcupine : Γιάνναρε συμφωνώ με αυτά που λες, απλά πιστεύω πως όλα είναι “point of view”. Η δύναμη του WordPress (τα άπειρα plugin/theme του) είναι ταυτόχρονα και η αδυναμία του, μιας και πολλά από αυτά όντως δεν παίζουν καλά, δεν συντηρούνται σωστά, εγκαταλείπονται, κτλ. κτλ. Από εκεί και πέρα είναι πως το βλέπεις εσύ το συγκεκριμένο θέμα και φυσικά πως χρησιμοποιείς το εργαλείο. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα συστήματα/τεχνολογίες όπως OSX/Windows/Linux, γλώσσες προγραμματισμού, κτλ. Σε άλλους αρέσει το OSX παίζει τέλεια (δύναμη) – μόνο στα Apple μηχανήματα όμως (αδυναμία), και σε άλλους αρέσει να στήνουν το δωρεάν Linuxακι τους και να το κάνουν ότι και όπως θέλουν (δύναμη), και να το φτιάχνουν με τις ώρες όταν κάτι πάει στραβα (αδυναμία). Τελικά αυτό που μετράει είναι πως μπορείς να αξιοποιήσεις το κάθε εργαλείο/τεχνολογία… Προσωπικά μ’αρέσει που ο καθένας μπορεί να φτιάξει plugin στο WordPress.

  @Γεράσιμος : Θα ρίξω και μια ματιά στο plug in που προτείνεις (όπως μπορείς να δεις στο post βρήκα αυτό που έλεγα). Βασικά πιστεύω πως με ελάχιστο research καταλαβαίνεις την ποιότητα ενός plug in, ωστόσο θα ήθελα να δημιουργηθεί ένα section που να έχει κάτι σαν “official plug in”.