Ο πελάτης έχει πάντα… άδικο!

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί από παιδιά μας μαθαίνουν το χαζό γνωμικό “Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”. Δηλαδή εάν μπω σε ένα κατάστημα και αρχίζω να βρίζω τους πάντες και να απαιτώ παράλογα πράγματα, θα πρέπει να με ανεχθούν απλά και μόνο επειδή παίζω τον ρόλο του πελάτη; Πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Το ακόμα χειρότερο είναι πως οι περισσότεροι από εμάς το εφαρμόζουν σαν άγραφο νόμο και χωρίς δεύτερη σκέψη! Όποιος τυχαίνει και έχει τον ρόλο του πελάτη έχει πάντα δίκιο και δεν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις και εξηγήσεις! Τι σχέση έχει τώρα αυτό με το web design/development; Βασικά έχει να κάνει με τα πάντα, άρα και με αυτό…

Όταν λοιπόν σας χτυπήσει την πόρτα ένας πελάτης, που έχει σερφάρει 2-3 φορές στην ζωή του, και “θέλει ένα site”, πρέπει να καταλάβει πως εσείς είστε ο ειδικός και φράσεις σαν τις παρακάτω απλά είναι παράλογες και δεν στέκουν:

 • Θέλω ένα site σαν αυτό του γείτονα
 • Θέλω το logo μου να στριφογυρίζει στην οθόνη
 • Θέλω να παίζει το αγαπημένο μου τραγούδι στο background
 • Θέλω να έχει αστράκια και φωτάκια παντού
 • Τα Χριστούγεννα θέλω να βγαίνει ο Άι-Βασίλης με τους ταράνδους και να κόβει βόλτες

Είμαι σίγουρος πως ακούτε συχνά τέτοιες ατάκες (ειδικά την τελευταία 🙂 ) ωστόσο πιστεύω πως είναι στο χέρι μας να εκπαιδεύσουμε το εκάστοτε πελάτη και να του κόψουμε από την αρχή τα περίεργα αιτήματα του… Ακούω πολλούς ήδη να σιγοψιθυρίζουν, ναι αλλά άμα τον χάσουμε; Οι εποχές είναι δύσκολες για να χάνουμε χρήματα κτλ κτλ… Σε αυτό το σημείο ξεχωρίζει ο άνθρωπος με προσωπικότητα, γνώση και υπομονή (δεν πρέπει να διαθέτω κανένα από τα 3), ο οποίος θα εξηγήσει στον πελάτη τι πρέπει να γίνει, πως θα γίνει σωστά, ενώ θα προσπαθήσει να του προσφέρει/πουλήσει και την καλύτερη λύση με το budget που έχει στην διάθεση του. Θα του εξηγήσει πως το site φτιάχνεται για να εξυπηρετήσει κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, και όχι για να ακούει το αγαπημένο του τραγούδι στο background και να χαίρεται την απαίσια παλέτα χρωμάτων που διάλεξε (για όλα αυτά υπάρχει ήδη λύση)!

Ναι, αλλά αν ο πελάτης επιμένει; Δυστυχώς είμαι αρκετά απόλυτος στην παρακάτω δήλωση, η οποία είναι πως τον παρατάς/διώχνεις (πάντα ευγενικά, είμαστε και πολύ μικρή αγορά)! Εάν δεν καταλαβαίνει (ή δεν θέλει να καταλάβει) την δουλεία σου, δεν πρόκειται να ασχοληθεί και αυτός σοβαρά με άλλα εξίσου σημαντικά θέματα, όπως με κείμενα,  υλικό, φωτογραφίες, με το να ακολουθεί κάποιες guidelines στα κείμενα κτλ κτλ., με αποτέλεσμα το site να αποτύχει (και να κατηγορηθείς και εσύ γι αυτό!). Πέρα από τα παραπάνω, αυτοί που δεν θέλουν να καταλάβουν την δουλειά σου, είναι συχνά αυτοί που αργούν να πληρώσουν, πληρώνουν λίγα (γιατί νομίζουν πως τα sites φτιάχνονται όπως κάνεις install μια εφαρμογή next => next =>done!) και γενικότερα μπαίνεις σε ένα τρυπάκι όπου χάνεις πολύτιμο χρόνο τον οποίο δεν πληρώνεσαι κι όλας.

Από εκεί και πέρα είναι προσωπική επιλογή του καθενός εάν θα αναλάβει ή όχι έναν τέτοιο πελάτη… Όλοι το έχουμε κάνει και το κάνουμε κατά καιρούς, μιας και πολλές φορές δεν γίνεται αλλιώς (πρέπει να πληρώσεις και το νοίκι στο τέλος του μήνα!). Εύχομαι να καταργηθεί κάποια στιγμή η παλιομοδίτικη και αντιπαραγωγική ατάκα, και γιατί όχι να την αλλάξουμε και με την καινούργια και πιο σωστή κατά την γνώμη μου (ιδιαίτερα στο χώρο μας) – “Ο πελάτης έχει πάντα άδικο”.

 • vassilis har

  Θεωρητικά έχεις άδικο, πρακτικά όμως έχεις απόλυτο δίκιο.

  Ο τελευταίος τέτοιος πελάτης που είχα, αρνήθηκε να μου καταβάλει την τελική αμοιβή (έλαβα μόνο το 30% των συμφωνηθέντων) επειδή το site του μετά απο 10 μήνες λειτουργίας ήταν σταθερά στη δεύτερη σελίδα αναζήτησης αποτελεσμάτων στο google.

  Εγώ έχω μια διαφωνία ώς προς το “ευγενικά” που λές.
  Αν αρνηθεί κάποιος να σε πληρώσει για δουλειά που ήδη έχεις κάνει, και έχεις παραδώσει, τι κάνεις;

 • Μάλλον έχεις κάποιο πολύ πρόσφατο/α πράδειγμα/τα που ήταν η αφορμή του post. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο management.

  (Και τώρα ξέρω ότι αυτό δε σου αρέσει ούτε ως ιδέα, αλλά νομίζω ότι δεν έχω άδικο.)

 • John Tsevdos

  @vassilis har: Του κατεβάζω το site 😉 (Εκεί να δεις πλάκα που έχει)!!!
  @porcupine: Βασικά John, το έχω πάρει απόφαση πως στην Ελλάδα δεν αλλάζουν κάποια πράγματα, ωστόσο προσπαθώ μπας και με ακούσει κανένας… Κάτι θα είναι και αυτό…

 • persefoni

  John, το να πείσεις τον πελάτη ότι η λύση που του προτείνεις είναι η καλύτερη/σωστότερη δεν είναι θέμα “ανθρώπου με προσωπικότητα, γνώση και υπομονή”, τουλάχιστον όχι πάντα, αλλά εξαρτάται από τον πελάτη που έχεις απέναντι σου.
  Και γιατί να μην έχει ο πελάτης δίκιο σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχουν πελάτες που έχουν πολύ καλή άποψη γιατί ακριβώς έχουν ψάξει πολύ πριν ζητήσουν αλλαγές.
  Γιατί πάντα ο developer/σχεδιαστής να είναι εκείνος που ξέρει καλύτερα; Θεωρώ ότι σίγουρα υπάρχουν τεχνικές που θα πρέπει να ακολουθούνται για να προκύπτει ένα αξιόλογο αποτέλεσμα αλλά από εκεί και πέρα το να ακούς και να εξετάζεις μια δεύτερη γνώμη σίγουρα έχει να προσθέρει σε όλους κάτι παραπάνω.

  “Ο πελάτης πάντα θα έχει κάτι να συμπληρώσει”, αυτή θα είναι η επόμενη ατάκα…..

 • Έαν του το εξηγήσεις με λογικά επιχείρηματα ότι το site πρέπει να φτιαχτεί με συγκεκριμένο τρόπο για να εξυπηρετεί και τον αντιστοιχο σκοπό και δεν το καλαβαίνει, τότε είναι άξιος της μοίρας του, κάνεις αυτό που θέλει και μετά αποκρύβεις την οποιαδήποτε σχέση έχεις εσύ με αυτό το site.

 • John Tsevdos

  @persefoni : Ο πελάτης σαφώς και θα πει τις απόψεις του, τα requirements του κτλ κτλ. ωστόσο δεν μπορεί να έχει άποψη για τίποτα άλλο! Επειδή του αρέσει το κόκκινο ή επειδή του έχει κολλήσει να βάλει κάτι κιτς στο site, δεν σημαίνει πως πρέπει να το κάνουμε κι όλας. Άλλωστε γι αυτό μας πληρώνει κι ολας, εμείς είμαστε οι ειδικοί σε αυτό, αλλιώς το έφτιαχνε και μόνος του!!! Οπότε τα “συμπληρωματικά” απλά τα μελετάμε, και εάν δεν χαλάνε την αισθητική και 1002 άλλα, τα προσθέτουμε…

  @vasilis : Έχω αποκρύψει sites και sites!!! Άστα να πάνε…

 • thanos

  k i plaka einai oti ektos apo ola ayta pou zitane kai otan tous les oti to swsto einai “ayto” sou lene etsi to exw skeftei kai den to diapragmateyomai kai sou zitan tis panagias ta matia sto telos otan tous les tin timi arxizoun kai kovoun pragmata kai sou lene stin etairia pou pira to hosting m pan 300 to statiko 500 to dinamiko kai afou exeis anteksei ti vlakia tous nomizeis oti tha ekrageis kai tous les “dokimaste ayto me ta 500 alla dn eiste sigouroi gia to apotelesma” kai aytoi sou lene theloume esas giati mas aresoun oi doulies sas!!! egkefalikouli!!!!!

  apo tis kaliteres atakes p akousa ton teleytaio kairo einai:

  stin arxi tis kouventas “theloume kati pou na ksexwrizei kati diaforetiko apo ta alla”

  meta ton proxeiro ipologismo kostous: “entaksei de tha anakalipsoume kai ton troxo as valoume kapoio etoimo design”

  e entaksei ekei prospatheis na tin kaneis diakritika …xrimata einai alla opos eipes tha argiseis na ta pareis kai tha einai kai liga….
  ase p tha zitan kai alla pragmata gia na “teleiwsei” to project asxeta me tin arxiki xrewsi gia na se plirwsoun…

  ntax mperdemena ta pa alla einai prosfato to xtipima…paraskeyi 😛