JoomlaDay 2013 (και η παρουσίαση μου εκεί)

Το προηγούμενο Σάββατο (15 Ιουνίου) είχα την τιμή να βρίσκομαι στο JoomlaDay 2013 ως ομιλητής (και όχι μόνο). Το event ήταν πάρα πολύ καλά οργανωμένο και ανά πάσα στιγμή μπορούσες να βρεις την παρουσίαση που σου ταίριαζε στις 2 αίθουσες του κινηματογράφου Δαναού. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Φώτη που κάθε χρόνο αναλαμβάνει και οργανώνει ένα μεγάλο event το οποίο μπορούν να παρακολουθήσει ο καθένας εντελώς δωρεάν! Αυτό που μου άρεσε – δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν όλοι με αυτήν την άποψη – είναι πως σχεδόν οι μισές παρουσιάσεις δεν είχαν να κάνουν με το Joomla αλλά γενικότερα με το web design, web developemt, με mobile developement (Firefox OS και Windows mobile) αλλά και με cloud services. Βρίσκω μόνο θετικά μια τέτοια αντιμετώπιση και ελπίζω να συνεχιστεί και σε άλλα event – μην κολλάμε με τεχνολογίες/CMS/frameworks… Παρακολούθησα όλες (εκτός από μία) τις παρουσιάσεις του Σαββάτου (αυτές που γινόντουσαν στην μεγάλη αίθουσα) και μου άρεσαν ιδιαίτερα οι παρουσιάσεις από τα παιδιά της Mozilla Greece για το Firefox OS, του Γεράσιμου για “Web Typography” αλλά και του Γιάννη τόσο για το “Responsive Web Design Workflow” όσο και για το “Fire the workaholics”! Δυστυχώς την Κυριακή την έχασα λόγο άλλων υποχρεώσεων, ωστόσο κατάφερα να ρίξω μια ματιά ματιά σε ελληνικές προσπάθειες που δεν γνώριζα όπως το Radiojar αλλά και σε άλλες που γνώριζα όπως το Akeeba backup και ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να δω κάποιες παρουσιάσεις τους. Τέλος για αυτούς που έχασαν την παρουσίαση μου, με θέμα “Responsive Web Design & Touch Devices” μπορούν να την δουν/κατεβάσουν από το Speakerdeck. Κάποια στιγμή θα έχουμε και το video της παρουσίασης ωστόσο μέχρι τότε μπορείτε να χαζέψετε τα slides. Άντε και του χρόνου.

Η παρουσίαση μου στο πρώτο JoomlaFrappe

Για όσους δεν κατάφεραν να έρθουν στο πρώτο Joomlafrappe μπορείτε να βρείτε παρακάτω τόσο το video της παρουσίασης μου, όσο και τα slides της. Δυστυχώς ο ήχος μας την έσκασε λίγο ωστόσο με λίγη υπομονή ίσως καταφέρεται να με αντέξετε μέχρι το τέλος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Φώτη Ευαγγέλου για την εξαιρετική προσπάθεια που ξεκίνησε, την πολύ καλή οργάνωση και τον πολύ όμορφο χώρο. Το Joomlafrappe θα γίνεται κάθε μήνα και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ως ακροατής αλλά και ως ομιλητής (αρκεί να έχετε να πείτε κάτι καλό στην ελληνική web κοινότητα). Enjoy…

Η παρουσίαση μου στο upNorth conference

Για όσους δεν κατάφεραν να έρθουν στο upΝorth conference (χάσατε by the way), μπορείτε να δείτε παρακάτω το video και τα slides της παρουσίασης μου (και να τα κατεβάσετε φυσικά).

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Φώτη Ευαγγέλου για την κάλυψη και να ευχυθώ Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους!

UpNorth Conference, να είστε όλοι εκεί!

Νιώθω πολύ χαρούμενος που μετά από αρκετό καιρό μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μια παρουσίαση σε ένα νέο αλλά πολλά υποσχόμενο ελληνικό conference. Στο upNorth conference, το οποίο θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, θα έχω την τιμή να παρουσιάσω μαζί με άλλους εκλεκτούς ομιλητές κάποια πράγματα για το responsive web design.

Η είσοδος στο upNorth είναι δωρεάν, οι ομιλητές και οι παρουσιάσεις τους φοβερά υποσχόμενες, οπότε καλό θα ήταν να περάσετε μια βόλτα (μην ξεχάσετε να δηλώσετε έγκαιρα την συμμετοχή σας στο site, μιας και οι θέσεις είναι περιορισμένες). Τα υπόλοιπα τα λέμε την 1η Δεκεμβρίου…

Για τους πιο social, μπορείτε να ενημερώνεστε για την κατάσταση και τα νέα του conference μέσω του επίσημου twitter account αλλά και της facebook σελίδας.

Το internet είναι η θρησκεία μου

Αν και συνήθως δεν κάνω post με τέτοια θέματα, τα συγκεκριμένα videos τα βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέροντα! Στο πρώτο οι κορυφαίοι web experts εξηγούν γιατί αγαπάνε το web. Απαντήσεις που πραγματικά εμπνέουν και σε προτρέπουν να πας λίγο παραπέρα… Η δεύτερη ονομάζεται “The Internet is My Religion” και δείχνει την τεράστια δύναμη του internet μέσα από την ζωή του Jim Gilliam! Μην τις χάσετε…

Watch live streaming video from pdf2011 at livestream.com

H παρουσίαση μου στο DrupalCamp 2010

Ξεκινάω να μιλάω στο 24′ λεπτό, ωστόσο στα πρώτα 24 λεπτά μπορείτε να μάθετε πολλά πραγματάκια για το Drupal από τον συνάδελφο και Drupal ninja Μιχάλη Μαυρομμάτη!

Επίσης επειδή τα slides δεν φαίνονται καλά στο παραπάνω video, have a look here 😉

WordPress 3.0 : Μια πρώτη ματιά

To WordPress 3.0 είναι επιτέλους έτοιμο και είπα να γράψω και εγώ 2-3 πραγματάκια που μου αρέσουν σε αυτό. Καταρχάς πιστεύω πως η συγκεκριμένη version είναι η πιο ολοκληρωμένη που έχει εμφανιστεί, μιας και προσθέτει πολλά απαραίτητα features όπως custom post types και taxonomies (δύο από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα που είχε το WordPress μέχρι τώρα), ένα καινούργιο Drupal-like menu system (αρκετά δυνατό και πολύ χρήσιμο, μιας και ο παλιός τρόπος δημιουργίας μενού κούραζε πολύ) και φυσικά η δυνατότητα του να δημιουργείς πολλαπλά blogs με ένα installation (συγχώνευση με το WordPress MU).

Το κακά νέα είναι πως τα περισσότερα από τα παραπάνω features (εκτός από το menu system), γίνονται με κώδικα, ωστόσο είμαι σίγουρος πως θα δούμε πολύ σύντομα plugins που θα αναλαμβάνουν αυτή την δύσκολη δουλειά, και τα πάντα θα γίνονται ευκολότερα μέσα από κάποιο UI (κάπου είχα δει ένα custom post type plug in, αλλά δεν το έκανα bookmark 🙁 ). Όπως και να έχει, είναι το καλύτερο update μέχρι στιγμής και ελπίζω να λυθούν γρήγορα τα μικρό-προβληματάκια και οι ελλείψεις που ανέφερα. Προσωπικά θα ήθελα να δω και κάποια αναβάθμιση στο templating engine, ωστόσο τους δικαιολογώ και το περιμένω σε επόμενη version. Γενικά πάντως μιλάμε πλέον για ένα αξιοπρεπέστατο CMS που μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί σε μικρομεσαία sites. (Δείτε και το εντυπωσιακό videάκι).

Update : Τελικά το plug in που σας έλεγα λέγεται GD Custom Posts And Taxonomies Tools (απλά φανταστικό)!

Το WordPress 2.9 είναι έτοιμο!

Το WordPress 2.9, με την κωδική ονομασία Carmen, είναι έτοιμο για κατέβασμα! Η καινούργια έκδοση εκτός από πολλές μικρο-διορθώσεις, βελτιώνει πολύ τα media χαρακτηριστικά του WP όπως την διαχείριση και επεξεργασία γραφικών, την ευκολότερη εισαγωγή video, μαζικό upgrade των plug in, και διάφορα άλλα καλούδια. Δείτε το παρακάτω video, και μην ξεχάσετε να αναβαθμίσετε…